انواع مختلف چسب بوسیله تولید کنندگان در دنیا تولید می شود. می توانیم به راحتی بر اساس دو جنبه کاربرد و ترکیب شیمیایی آنها را طبقه بندی کنیم. این طبقه بندی باعث می شود انتخاب برای ما به عنوان مصرف کننده، آسان تر باشد.
متن حاضر بررسی مختصری نسبت به دسته بندی کلی چسبها و موارد مصرف آنها می باشد.
قوی ترین ساختارهای چسبندگی بوسیله ترکیب شیمیایی و ضعیفترین ساختارها با تغییرات فیزیکی ایجاد می شود.
چسب های بی هوازی، بر پایه رزین های اکریلیک تولید شده و در اثر تماس با فلز بدون حضور هوا ترکیب شیمیایی را شروع کرده و تشکیل می شوند.
کاربرد این چسب ها، محافظت پیچ ها و اتصالات رزوه ای نسبت به تنش های مختلف و نگهداری و اتصال بلبرینگ هاست.
این چسب ها به شیشه، پلاستیک یا لاستیک پیوند ندارند، این چسب ها جهت تعمیر و نگهداری اتصالات فلزی و جلوگیری از نشتی در اتصالات فلزی استفاده می شوند.
همچنین برای جلوگیری از لرزش اتصالات پیچ و مهره ای در دستگاه هایی که مدام دچار لرزش هستند، استفاده می شوند.
از چسب بی هوازی به عنوان واشر جامد در سازه های فلزی نیز استفاده می شود.
چسب های سیانواکریلاتی از نوع خاصی از رزین های اکریلیک تولید شده و در اثر رطوبت موجود روی سطح واکنش شیمیایی را آغاز می کنند و اتصالات خود را کامل می نمایند. این چسبها برای پلاستیک ها و لاستیک ها و حتی پوست انسان مورد استفاده قرار می گیرند. و در عرض چند ثانیه ست می شوند. چسب های فوری یا چسب 123 و چسب های قطره ای در گروه چسب های سیانواکریلات قرار دارند.
معمولا از استن به عنوان حلال چسب سیانو اکریلاتی استفاده می شود.
چسب های اکریلیک به سرعت ست می شوند. استحکام و سختی بسیار بالایی ایجاد می کنند و در دو نوع تک جزئی و دو جزئی در دسترس هستند.
در مدل های دو جزئی نیازی به مخلوط کردن دو جزئ نیست. چسب روی یک سطح و فعال کننده روی سطح دیگر اعمال می شود و سپس دو قطعه به هم متصل می شوند. چسب های اکریلیک معمولا برای مواد مختلف قابل استفاده هستند.
چسب های اپوکسی شامل یک رزین اپوکسی و هاردنر هستند. در ساختار این چسب ها می توان از انواع مختلف رزین اپوکسی و هاردنر استفاده کرد و روی مواد و سطوح مختلف استفاده می شوند.
این چسب ها به صورت تک جزئی، دو جزئی و فیلم در دسترس هستند و اتصال قوی و بادوامی روی سطوح ایجاد می کنند.
فرمولاسیون چسب های پلی یورتان بر مبنای واکنش های شیمیایی است. این چسب ها به صورت دو جزئی و تک جزئی در دسترس هستند و عموما بسیار سریع ست می شوند.
چسب پلی یورتان اتصالاتی ایجاد می کند که بسیار ارتجاعی و قوی است و در مقابل ضربه استحکام بالا و همچنین مقاومت بهتری در دمای پایین دارد.
چسب پلی یورتان برای اتصال پلاستیک های تقویت شده با الیاف شیشه نیز به کار می روند.
چسب های سیلیکونی خیلی قوی نیستند اما به خاطر مقاومت دمایی بالا و انعطاف پذیری زیادی که دارند، شناخته می شوند.
در دو مدل تک جزئی و دو جزئی در دسترس هستند. فرم تک جزئی معمولا برای آب بندی استفاده می شود و هنگام واکنش الکل، یا استیک اسید (بویی شبیه سرکه ) آزاد می کند.
چسب سیلیکونی اتصال اتعطاف پذیر و با دوامی را ایجاد می کند.
در مدل دو جزئی، هاردنر باید با رزین مخلوط شود. و مدل های دو جزئی پخت بهتری ایحاد می کنند.
چسب های فنولیک، اولین چسب هایی بودند که برای اتصال فلز به فلز و فلز به چوب مورد استفاده قرار گرفتند. و در این زمینه موفق هم بودند.
این چسب ها هنگام پخت به دما و فشار بالایی نیاز دارند.
این چسب ها به صورت مایع و فیلم در دسترس هستند. گران قیمت هستند و کاربری سختی دارند. و نسبت به بسیاری از چسب ها استحکام بسیار بالاتر خواص مکانیکی بالا و مقاومت حرارتی بالایی دارند. چسب های پلی ایمید در صنعت الکترونیک استفاده می شوند.
.
چسب های حرارتی از ترموپلاستیک ها ساخته شده اند. برای اتصال سریع قطعات کوچک با بار کم مورد استفاده قرار می گیرند.
چسب های پلاستیسول بر پایه پی وی سی ساخته شده و برای سخت شدن به حرارت نیاز دارند. اتصالاتی که ایجاد می کنند بسیار ارتجاعی و محکم هستند.
چسب های پلی وینیل استات بر پایه رزین امولسیونی وینیل استات ساخته شده و چسب های پرمصرفی هستند با کاربرد عمومی و معمولا برای مواد متخلخل مانند چوب و کاغذ و برای بسته بندی استفاده می شوند.
منابع
پترو کاوش پارسیس pekasis.com
Polympart.com
Azom.com
چسب سجاد sajadchasb.com